Hoe jeugdvoetballers zich op jonge leeftijd ontwikkelen hangt voor een groot deel af van hun talent. Maar er is ook een belangrijke rol weggelegd voor trainers en begeleiders, die allemaal op hun eigen manier invulling aan hun rol geven. De 23-jarige Jip Ellenbroek mag met recht tot de categorie bevlogen jeugdtrainers worden gerekend. Hij staat zeven dagen per week op het voetbalveld, trainde afgelopen seizoen SV Schalkhaar JO17-1 en JO11-1, en zijn manier van werken bleef niet onopgemerkt. Vanaf volgend seizoen staat hij bij Go Ahead Eagles JO13 voor de groep.

door: Merijn Slagter

Ellenbroek trainde beide teams van Schalkhaar afgelopen seizoen tweemaal in de week, probeerde de wedstrijden van JO17-1 (Derde Divisie) en JO11-1 (Eerste Klasse) op zaterdag steevast te combineren en runt daarnaast ook nog een eigen voetbalschool op vrijdagen. Daarnaast traint en voetbalt hij zelf ook nog in de hoofdmacht van Schalkhaar. Maar de vraag waar Ellenbroek de tijd vandaan haalt, haalt-ie zelf meteen onderuit: ‘Ik kan toch niet stilzitten’, zegt hij lachend.

Winst en verlies
De resultaten van zijn beide jeugdteams waren z’n zachtst gezegd nogal contrasterend. ‘Met Schalkhaar JO17-1 zijn we met veel pech gedegradeerd, al was het niveau waarop we speelden wel hoog. Dan worden fouten direct afgestraft. Maar als we alle duels opnieuw zouden spelen, ben ik ervan overtuigd dat we niet weer onderaan zouden eindigen. De winst van het seizoen is dat de spelers duidelijk beter zijn geworden en zich goed ontwikkeld hebben’, vindt Ellenbroek.

Daarentegen werd hij met Schalkhaar JO11-1, waarmee de jeugdtrainer komend weekend ook deelneemt aan het SES-toernooi in Delfzijl, juist kampioen. ‘In onze competitie werden we tegen de meeste tegenstanders niet echt uitgedaagd’, blikt Ellenbroek terug ‘Op het SES-toernooi heb ik mijn hoop daar wél op gevestigd. ‘Het is interessant om je met de BVO-teams en bijvoorbeeld Sparta Enschede JO11-1 of Zwart Wit ’63 JO11-1 te meten. Desalniettemin passen wij ons nooit aan tegenstanders aan. Ons doel is zoveel mogelijk de bal te hebben, en lekker te voetballen. In balbezit laten we altijd leuke dingen zien.’

Compliment
De spelopvatting van de teams die Ellenbroek traint – ‘Ik wil altijd druk zetten en aanvallend spelen’- is ook in de nabije omgeving van Schalkhaar opgevallen. ‘Opeens kreeg ik een telefoontje van Jan Kromkamp, of ik interesse had om volgend seizoen Go Ahead Eagles JO13 te trainen. Hoewel ik al met Schalkhaar in gesprek was voor volgend seizoen, hoefde ik niet lang over het aanbod van de Eagles na te denken. Die kans kon ik niet laten liggen, een mooi compliment voor mijn werkwijze. Ik leef me graag in bij kinderen probeer ze vanuit die denkwijze op een leuke manier met voetbal in aanraking te laten komen. Dat ga ik vanaf komende zomer in Deventer laten zien, maar eerst sluiten we dit seizoen met Schalkhaar JO11-1 zo goed mogelijk af. Te beginnen in Delfzijl.’

 

By | 2018-06-07T20:31:07+00:00 juni 7th, 2018|Nieuwsberichten|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment