Zoals het met amateurvoetballers die hun voetbalschoenen aan de wilgen hangen altijd maar de vraag is of ze dat definitief doen, geldt dat ook voor scheidsrechters. Dat geldt ook voor Dick Bierma uit Wagenborgen. De 69-jarige scheidsrechter zette vorig jaar een punt achter zijn scheidsrechterscarrière in het amateurvoetbal, maar de arbiter wil nog niet helemaal van ophouden weten. Daarom is hij nog met regelmaat te vinden op de voetbalvelden bij NEC Delfzijl en Siddeburen. Ook op het SES-toernooi is hij van de partij.

door: Merijn Slagter

Dat Bierma niet zomaar afscheid neemt van het amateurvoetbal, valt hem niet te verwijten. Hij is al zo’n zestig jaar betrokken bij voetbalvereniging Siddeburen, de club waar hij alle teams doorliep en ook zijn eerste stappen als scheidsrechter op het veld zette. En zeg dan maar eens definitief gedag. ‘Ook ben ik 22 jaar aan de KNVB verbonden geweest’, vult Bierma trots aan. ‘Ik begon bij de A-junioren en heb later nog veel duels in de Tweede Klasse, Eerste Klasse en Hoofdklasse gefloten. Ook mocht ik wel eens oefenduels van onder meer FC Groningen, FC Emmen en het voormalige BV Veendam fluiten of assisteren’, herinnert hij zich als de dag van gisteren.

Wederzijdse tevredenheid
De kunst van het fluiten wordt door iedere scheidsrechter weer anders beheerst. Dat geldt ook voor Bierma. ‘Ik heb in al die jaren nog nooit problemen gehad en ben nog nooit gemolesteerd. Dat is tegenwoordig al heel wat hé?’, zegt hij lachend. ‘Nee, gekheid’, vervolgt hij. ‘Als scheidsrechter streef ik altijd naar wederzijdse tevredenheid. Het mooiste vind ik dat beide teams allebei zin hebben om te voetballen. Klinkt eenvoudig, maar dat is voor een scheidsrechter het meest plezierig. Zodra een team er geen zin in heeft, krijg je irritaties. Als ik fluit, val ik het liefst zo weinig mogelijk op. Ook voel ik me nooit verheven boven de 22 spelers op het veld, zíj moeten het doen.’

Spelregelkenner
Tijdens het SES-toernooi hoopt Bierma diverse wedstrijden in goede banen te leiden. En dat doet hij op zijn eigen wijze. ‘Mijn manier van fluiten omschreef ik zojuist al, maar ik maak tijdens de wedstrijd ook graag een praatje tussendoor met de spelers. Een beetje humor houdt het leuk. En als een speler een prachtig doelpunt maakt, vertrouw ik de doelpuntenmaker ook nog weleens toe dat ik het best een mooie goal vond’, vertelt Bierma. De organisatie van het SES-toernooi heeft met hem bovendien een spelregelkenner bij uitstek rondlopen, want hij schreef de laatste editie van het spelregelkampioenschap bij scheidsrechtersvereniging Oldambt en Veenkoloniën op zijn naam. ‘En je weet maar nooit waar die kennis goed voor is tijdens zo’n spannend toernooi!’, besluit Bierma.

Foto: Dick Bierma (midden), geflankeerd door de scheidsrechters Siemen en Christiaan Mulder, nadat hij spelregelkampioen werd bij vv Siddeburen.

By | 2018-06-07T20:13:53+00:00 juni 6th, 2018|Nieuwsberichten|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment